La nostra història:

Quan va acabar la guerra civil, la Congregació Filipense es va trobar sense un lloc on tenir el seu noviciat. El que tenien a Barcelona, havia estat requisat durant la guerra i dedicat a sanatori.  Fins l’any 1954 no els hi van tornar.  És per això que, l’any 1942, la Congregació va decidir adquirir una casa adequada pel noviciat. Assabentades de que els barons d’Oller volien vendre la Quinta Rosari, situada a la part nord dels Hostalets de Balenyà no van dubtar a adquirir-la ja que tenia totes les condicions pel que necessitaven: espais de silenci, de contacte amb la natura enmig d’un paisatge privilegiat, a la falda del Montseny, i a pocs quilòmetres de la ciutat de Vic, terra de sants i de personatges importants del país. Així, el 10 de setembre del 1942 va arribar als Hostalets de Balenyà la primera comunitat filipense. Les germanes no van trigar a integrar-se al poble i algunes famílies les van proposar que dediquessin alguna part del seu temps a l’educació dels seus fills. Elles van acceptar i així una novícia, mestra de professió, va començar a fer classes als nens, només per les tardes.

El nombre de les novícies augmentava ràpidament i es va creure oportú començar la construcció de nous espais i habitacions per a elles en el que havien estat les cavallerisses de la Casa dels barons d’Oller (Quinta Rosari).

Encara no s’havien acabat aquestes obres quan la Congregació va poder recuperar la casa noviciat que tenia a Barcelona i aquest mateix any -1954- les novícies tornaren al noviciat de Barcelona deixant molt buida la Casa que estaven fent a Els Hostalets de Balenyà.  Va ser llavors quan la comunitat va proposar millorar les condicions d’aquest últim edifici i dedicar-lo a Casa d’Exercicis Espirituals, donades les condicions del lloc i una de les activitats més estimades del Padre  Marc Castanyer. Aquest mateix any de 1954 es van tenir a la Casa els primers  exercicis espirituals, donats  per les alumnes del Col·legi Filipense Ntra Sra de Lourdes, de Barcelona.

Moltes germanes filipenses han dedicat els millors anys de la seva vida a la missió d’aquesta Casa.   Moltes persones han trobat aquí el sentit de la seva vida, la seva vocació o han redescobert la fe ajudades de l’ambient que es respirava a la Casa.

Tota aquesta història està present en la vida d’aquest poble i en la de les filipenses i és per això que, després d’uns anys d’indecisions … i de discerniment sobre la continuïtat d’aquesta missió, es va decidir obrir novament els seus espais amb instal·lacions modernes, confortables, alegres, càlides … per acollir i donar resposta a les inquietuds espirituals de la societat del nostre segle.